Executive Lounge

Ne várj a sikerre, tegyél érte!

Te hogyan kerested az első 100 milliódat?
Avagy kitől fogadjunk el üzleti tanácsot és kitől ne a siker érdekében

business_success_01_kicsi.png

Minden érának megvan a maga slágerszakmája, amiről azt gondoljuk, hogy azzal lehet igazán jól keresni. Volt, amikor arra esküdött a fél ország, hogy szakmunkásbizonyítvány kell, mert kőművesre, ácsra és vízszerelőre van a legnagyobb szükség. Aztán jött az, hogy minimum érettségi kell a boldoguláshoz, ezt pedig követte az, hogy minimum diploma, mindegy, hogy milyen, de diploma legyen, mert annak van értéke. Ezért van az, hogy egy felfutó ág után egyszer csak telítve lesz a piac olyan végzettségű emberekkel, akik aztán nem feltétlenül tudnak a megszerzett képesítésükkel boldogulni. 

Nem kellett sokáig várni és eljött az az idő, hogy az lett a sláger, hogy inkább vállalkozónak jó lenni, mert ott végzettségtől függetlenül is lehet sikereket elérni, elég jó helyen lenni jó időben, vagy éppen elég bevállalósnak lenni. Így aztán lett egy csomó kisebb és nagyobb vállalkozó, akinek egy része sikeres lett, a másik része pedig nem. Ezt a helyzetet gyorsan felismerte a piac és manapság nagyon népszerű „szakma” lett az „üzleti sikerreceptek” értékesítése, így tele lett az ország üzleti coachokkal, motivációs trénerekkel, mentorokkal, akik mind meg szeretnék mondani a vállalkozónak, hogy mitől lesznek egy csapásra übersikeresek és kőgazdagok.

Bár, vannak, akik tényleg komoly tapasztalattal rendelkeznek és értékes tanácsokat tudnak adni, manapság már minden második ember üzleti mentor, vagy üzleti coach akar lenni, függetlenül attól, hogy akár egy napot is eltöltött az üzleti világban.

Ahhoz, hogy el tudjuk választani a szalmát az ocsútól érdemes egy szűrőrendszert kialakítanunk, ha úgy döntünk, hogy igénybe vesszük egy (vagy több) ilyen sikerrecept-gyáros tanácsát.

Az én szűrőm első kérdése igen egyszerű:

Miből kerested az első 100 millió forintodat?

 business_success_02_kicsi.png

Miért teszem fel ezt a kérdést és hogyan értékelem ki a választ?

Aki beszél róla

Elsősorban azt az embert tartom hitelesnek, aki gyakorlati tapasztalt útján szerezte meg azt a tudást, amit át szeretne nekem adni, nem csak könyvekből. Ennek az oka pedig az, hogy az elmélet és a gyakorlat között legtöbbször igen nagy a különbség. Ha valaki csak olvasott egy bizonyos dologról és azt nem próbálta ki a gyakorlatban, akkor honnan tudja, hogy működik? Hogyan akar nekem egy tanácsadó, vagy mentor sikeres tanácsot adni, ha nem tudja azt bebizonyítani nekem, hogy az a tanács tényleg hasznos?

Elgondolkodtató, hogy számos ilyen megmondóember nyíltan beszél arról, hogy az üzleti életben milyen sikertelen volt, bármihez nyúlt kudarc lett, mígnem rájött, hogy ő ahhoz ért, hogy másoknak adjon tanácsot. Elment tehát pár nyilvános beszéd órára és elkezdett másoknak arról beszélni, hogy hogyan legyenek sikeresek. Ezzel sem lenne semmi baj, ha nyilvános beszéd tartást oktatna és nem egyéb üzleti sikerrecepteket, amiket vagy ki sem próbált, vagy kipróbált, de belebukott.

Ha szerencsés volt és meg tudott győzni elég követőt, akkor ebben már tényleg sikeres lehetett és felépíthetett egy karriert, de számomra nem tartozik a hiteles mentorok közé, mivel sikerét már „csak” megmondóemberként érte el, nincs semmi olyan alapja a tevékenységének, ami alapján hitelt lehetne adni neki. A legmegdöbbentőbb, hogy ezt a modellt aztán sokan másolják is és a „Nem vittem semmire vállalkozóként, de megmondóemberként elárulom, hogy hogyan legyél sikeres” stílusú motivációs trénerkedés egyre népszerűbb.

Persze, azzal sincs semmi gond, ha valaki mögött van pár sikertelen próbálkozás, hiszen ez a vállalkozói lét teljesen normális velejárója, hogy nem mindig az első próbálkozás jár sikerrel. Ahogy a bölcsek mondják, a sikeres embert onnan lehet megismerni, hogy eggyel töbször áll fel, mint ahánysozr elbukik.

Aki csinálja

A másik kategóriába tartoznak azok, akik már vállalkozóként, üzletemberként értek el sikereket, így gyakorlatban is megvalósították azt, amiről aztán beszélni tudnak. Ez már egy sokkal hitelesebb kategória, viszont itt is van még egy-két kérdés, amit érdemes tisztázni.

Itt, a következő kérdésem az, hogy:

Mennyire etikus és törvényes módon érte el a sikereit?

 

Ha bármelyikhez is kétség fér, az illető nem tudja hitelesen képviselni a sikeres vállalkozáshoz vezető út példaképét. Igaz, tanulni ebből is lehet, de inkább követendő, mintsem elrettentő példákat gyűjtsön az ember.

business_ethics_01_kicsi.png

Bár ez az oldal a pozitív hangvételéről, valamint inkább a követendő példák bemutatásáról szól, érdemes említést tenni arról is, akit nem feltétlenül kell követni. Ahogy a mondás tartja, mindenki jó valamire, ha másra nem, hát elrettentő példának.

Akit kerülj!

Az egyik üzleti rendezvényen meghívott vendégként szerepelt egy hazai, nagy sikerű vállalkozás vezetője, mint a nap előadója. Az illető cinikus, pökhendi hozzáállása már az elején feltűnt. Elmesélte, hogy legutóbb, amikor meghívták egy rendezvényre, a fiatal vállalkozók „leszólták őt”, hogy a mai vállalkozók már másképp üzletelnek, környezettudatosak, és más értékrend alapján üzletelnek. Ezt emberünk az alábbiakkal konstatálta: „Elszomorodtam, elautóztam a Ferrarimmal a jachtomra, nézegettem bánatomban a Ferrari tulajdonosok listáját, de egyik fiatalembert sem találtam rajta.” Az ő értékrendje szerint csak a Ferrari tulajdonos a sikeres ember, a Tesla tulajdonos már nem.

A másik mondata, amit még évek múltával sem tudtam elfelejteni, az a következő volt: „Ezek meg itt a bálnákért aggódnak! Ki nem sz@rja le a bálnákat. Majd a pénzből, amit keresünk, adakozunk egy kicsit és akkor elhallgatnak azok, akik a bálnákért aggódnak.”

Az előadás végén nem is aratott az úriember osztatlan sikert és amikor kérdéseket lehetett feltenni fel is állt az egyik vendég és nekiszegezte a kérdést a sikervállalkozónak, hogy: „Volna itt egy üzleti lehetőség, nem túl etikus és nem túl törvényes, viszont jól lehet vele keresni. Akkor elvállalja?” Emberünk erre nem nagyon tudott mit felelni. Az előadása után egy határozott „nem” hihetetlen lett volna, az „igen” viszont aláásta volna a maradék tekintélyét is.

Ez a rendezvény nem pont úgy sikerült, ahogy azt a szervezők eltervezték és ez meg is határozta a találkozó hátralevő részét. A fenti példa jól szemlélteti azt, hogy egy gazdag és az üzleti világban sikeres ember sem feltétlenül jó példakép.

Akkor mégis ki az, akire fel lehet nézni, akitől tanácsot, útmutatást lehet kérni ahhoz, hogy elérjük a várva várt sikert?

Olyan mentort, példaképet válassz, aki:

  • Sikeres azon a területen, amit képvisel

  • A sikereit etikus és törvényes úton érte el

  • Emberileg is fel lehet rá nézni

  • Szívesen segít azoknak, akik hozzá fordulnak tanácsért

Kövesd az Executive Lounge blogot és hamarosan megismerhetsz pár ilyen sikeres, etikus és segítőkész embert!

 

Executive Lounge

A blog fő témája minden, ami előrébb visz a tudatos és biztonságos élet, és az életben való boldogulás felé. Oktatás, tréning, önfejlesztés, és minden ami hasznos.

Friss topikok

süti beállítások módosítása